Етикети

вторник, 23 септември 2014 г.

Тиквеник (Баница с тиква)

Преди няколко дни видях рецепта за тиквеник и реших да се пробвам да го направя. След което реших да разуча, каква по вид трябва да е тиквата за баницата...
Явно повечето хора я правят просто с каквато и да е налична им тиква. Аз винаги съм си мислила, че се правят с тези големи, кръгли и бели тикви....а мисля, че и баба я правеше с такава.
Но някъде из форума на бгмама прочетох, че най-подходящата и най-сладка е тиква тип Цигулка, която бабите са наричали Баничарка.
Затова отидох до доста далечен магазин за да си я набавя. След което се захвана с приготвянето.
Начин на приготвяне:

Измих, обелих и изчистих от семките тиквата. След което я рендосах цялата (около 2кг) и добавих 1ч.ч. захар и 1с.л. канела. Оставих я малко докато се разтопи захарта и пусне сока си. Изцедих я и я изсипах в тенджерка.... сложих я на котлона и на бавен огън при постоянно бъркане я загрях, докато се изпари останалата вода. Докато поизстине отворих един пакет кори и си приготвих тавата за поставянето на готовите кори. Взимах по 3 от готовите кори, като всяка намазах с малко олио и върху тях сипах по 3с.л от тиквената смес. След това ги навих на руло и започнах да ги редя на охлювче в тавата докато ми свършиха корите. След това пекох на 200 градуса, докато се зачерви баницата. Когато я извадих я залях със сироп от 100мл вода и 2с.л мед.

Получи се доста добре, като за първа баница с тикви. =)

Няма коментари:

Публикуване на коментар